torsdag 19. november 2020

VOEC-nummer, liste

Det finnes offentlige lister på hvilke nettbutikker som er meldt inn i VOEC-ordningen. Det som ikke blir publisert er selve VOEC-numrene, på grunn av faren for misbruk.

En hvilken som helst sending kan jo påføres et VOEC-nummer, og på denne måten urettmessig unngå fortolling. 

Dette er tullete, etter min mening. Bevisst feilmerking kan og bør straffes ved helt vanlig toll-arbeid, uansett om feilmerking gjelder innhold, verdi, VOEC-nummer, eller noe helt annet.

Den åpenbare risikoen ved å ikke opplyse om VOEC-nummer for de ulike nettbutikkene er, etter min mening, at forbrukere i Norge ikke har mulighet til å selv se til at pakken blir merket med riktig VOEC-nummer. Dermed risikerer forbruker å måtte betale dobbel MVA, pluss fortollingsavgift. MVA kanskje kan kreves tilbakebetalt fra nettbutikken, men fortollingsavgift kan neppe kreves. Arbeidsinnsatsen for å kreve pengene igjen er heller ikke ubetydelig.

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

NB! Fikk en fantastisk tilbakemelding fra en leser om at han hadde klart å fjerne "toll" (antar han mente MVA) fra en pakke fra AliExpress som lå til fortolling i posten:

"Jeg klarte å fjerne toll fra pakken med å sende faktura med VOEC til ksutland@posten.no og ringe dem. Brukte Chrome extension 'Ali invoice free' for å lage faktura og la til 'VOEC: 2034638' under customer details. Funket bra. De fjernet det veldig raskt (tok 10 minutter etter samtalen med posten kundeservice for å ta effekt)"

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>


Hvordan kan man selv se til at pakken blir merket med riktig VOEC-nummer, da?

1) Hvis du ikke vet riktig VOEC-nummer: da må du mase på selger om hvor viktig det er at pakken blir merket riktig. Lykke til!

2) Hvis du vet riktig VOEC-nummer: da kan du føre opp "VOEC no 2****** " i adressefeltet. Jeg fører opp nummeret foran navnet mitt, det har fungert fint hittil. Ved eventuell kontroll kan man jo vise at pakken er bestilt fra den aktuelle butikken, og at den derfor er merket med riktig VOEC-nummer. Etter min mening er pakken sannsynligvis merket tilstrekkelig, så lenge den faktisk er påført riktig VOEC-nummer, selv om dette da står i adressefeltet til mottaker.

Det er også åpenbart lettere å instruere selger om å påføre riktig VOEC-nummer, hvis du kan fortelle han hva dette nummeret faktisk er.

Her er en link til skatteetaten sin info om hvordan pakker egentlig skal merkes: https://www.skatteetaten.no/globalassets/bedrift-og-organisasjon/voec/how-to-mark-consignments-to-norway.pdf

For å forstå det som står i denne linken kan det være nyttig å lese dette: https://drive.google.com/file/d/1ySQI1YydRARvpVtGH95iZl0hHXcOH-5y/view?usp=drivesdk

Det ser ut til at det er mer krav til merking av pakker enn å bare påføre VOEC-nummeret. Men det betyr ikke at det er uten verdi å gjøre dette. Skatteetaten vil ikke offentliggjøre VOEC-nummer, på grunn av faren for misbruk, noe som nødvendigvis betyr at det har betydelse hvorvidt en pakke er merket med riktig nummer eller ikke. Den elektroniske forhåndsmeldingen som skatteetaten snakker om er ikke noe nytt, etter det jeg forstår. Jeg kan ikke huske sist jeg mottok en pakke som ikke var merket med CN22-etikett.

Nylig mottok jeg faktisk en pakke fra eBay med påført VOEC-nummer! Ikke på riktig plass i henhold til skatteetatens instruks, men likevel. Min merking er foran navnet, avsender sin merking er etter postadresse:

https://drive.google.com/file/d/1uNiWpgfBXtz181KZc6Aqgi7ZkLriuKUr/view?usp=drivesdk


Til sist vil jeg gjerne si at selv om disse numrene ikke blir opplyst om av offentlige institusjoner, så er de ikke hemmelige. De blir jo for eksempel åpent skrevet på pakker. Det er heller ikke ulovlig å publisere VOEC-nummer, etter det jeg forstår. Gi gjerne en lyd hvis du finner en lov eller forskrift hvor det står at publisering er ulovlig! 

Umoralsk er det i hvert fall ikke. Publisering vil utvilsomt kunne minske mengden pakker med uriktig merking - det vil si, helt uten VOEC-nummer, selv om MVA er trukket av nettbutikken.

Riktig merking sparer kostnader og fører til mindre unødvendig arbeid, både ved fortollingstjenesten, hos forbrukeren, og i nettbutikken.

Helt nederst finner du link til et delt dokument med en liste over VOEC-nummer. Forhåpentligvis blir denne mer komplett etter hvert.

Med forbehold om feil... Gi gjerne beskjed hvis du finner noe!

Følgende butikker finnes nå i listen (men selve numrene finnes bare i det delte dokumentet):

>>>>>>>>>>>>>

AliExpress (sannsynligvis feil nummer, ser ut som at kundeservice på Ali bare googlet seg frem til Wish sitt Voec-nummer, og sendte meg bilde på dette. Info ønskes!)

NB! Oppdatert nå med riktig nummer for AliExpress. Fikk dette fra en selger som sjekket med brukerstøtte (for selgere - altså ikke "Eva"!).

eBay

Etsy

Feelunique

Wish

>>>>>>>>>>>>>>

Her er altså listen med kjente VOEC-nummer:

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1VFyQlNQfRSbVK8v80xWnJT3m-wbrE0X0Mur-gq2mvPI/edit?usp=drivesdk

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.